Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές. Διαζύγιο με σημασία


Η διαγραφή του Πέτρου Τατούλη από την Κ.Ο. της ΝΔ και τη ΝΔ μπορεί να προκαλέσει εντυπωσιακές εξελίξεις.
Δεν έχουμε να κάνουμε με μια διαγραφή-«μαϊμού», σαν και αυτές που προηγήθηκαν με τον Κουκοδήμο και τον Δαϊλάκη, αλλά με πραγματική κήρυξη πολέμου.
Ο κ. Τατούλης
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης είναι μια πολιτική προσωπικότητα που έχει το θάρρος της γνώμης του. Έχει υποστεί οργανωτικές κυρώσεις από τον κ. Καραμανλή την εποχή που βασικός πολιτικός στόχος του τελευταίου ήταν το δίδυμο Σουφλιά, Μάνου.Ο κ. Τατούλης δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και δικαιώθηκε σε βασικές πολιτικές επιλογές του, όπως ήταν η ρήξη με τον πανίσχυρο τότε «καραμανλικό» γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Ζαχόπουλο. Η διαγραφή του από τη ΝΔ δεν θα είναι το τέλος μιας πολιτικής πορείας αλλά η προετοιμασία για ένα νέο ξεκίνημα. Αυτό μπορεί να έχει το χαρακτήρα του πρωταγωνιστικού ρόλου στην οργανωμένη επιδίωξη αλλαγής ηγεσίας ή να εκφραστεί με μία νέα πολιτική προσπάθεια. Οι θέσεις που εκφράζει κατά καιρούς ο κ. Τατούλης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επεδίωξε τη ρήξη με το κομματικό κατεστημένο και πως θα επιδιώξει την πολιτική υπέρβαση.
Με όρους Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής επιδιώκει, με τη διαγραφή Τατούλη, την κομματική συσπείρωση. Στέλνει και ένα γενικότερο μήνυμα ότι θα συνεχίσει στην πολιτική μόνο με τους δικούς του όρους. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ είναι πλέον οριακή και πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Τατούλης δεν θα διστάσει να καταψηφίσει βασικά νομοσχέδια της κυβέρνησης τώρα που δεν ισχύει για αυτόν η κομματική πειθαρχία.Είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και άλλος βουλευτής της ΝΔ που θα αμφισβητήσει τις επιλογές της ηγεσίας στο θέμα του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ο κ. Καραμανλής να μετατρέψει την κοινοβουλευτική του αδυναμία σε πολιτική δύναμη. Αρκετοί υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Καραμανλής ακολουθεί ουσιαστικά γραμμή Ρουσόπουλου και επιδιώκει τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Εκτιμούν ότι θα επιδιώξει με αυτό τον τρόπο να κλείσει, σε δικαστικό επίπεδο, το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και να διατηρήσει -ακόμα και με μία οριακή εκλογική ήττα- ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.Η ρήξη Καραμανλή - Τατούλη δεν είναι «σικέ» και οδηγεί σε ακραίες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο τελικός νικητής, ενώ είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν μόνο ηττημένοι.
Γιώργος Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: