Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

Τράπεζες : Επενδυτές βάζουν δικηγόρους για τα ομόλογα της Lehman

Στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που τοποθέτησαν οι
Έλληνες ιδιώτες σε ομόλογα ή προϊόντα εκδόσεως Lehman Brothers, η οποία έχει χρεοκοπήσει και τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις τράπεζες φέρονται να έχουν διαθέσει τέτοια προϊόντα ως «διανομείς» ( delivery ) ξένων τραπεζών.
Το μεγαλύτερο ποσό φέρεται να το έχει διαθέσει η Citibank σε επενδυτές από την Λάρισα, ενώ μικρότερα ποσά έχουν διαθέσει η Eurobank και η Alpha Bank, κάτω από 20 εκατ. ευρώ η κάθε μία σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι συγκεκριμένοι τίτλοι ονομάζονταν «All Weather Growth»,
και είχαν εκδοθεί στις 8 Ιουλίου 2004 με λήξη την 8η Μαΐου του 2010 και προϋποθέτουν ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 40.000 ευρώ ή τα 50.000 δολάρια. Όπως ανέφερε επενδυτής από την Λάρισα, το κεφάλαιο του ήταν εγγυημένο κατά 100% για έξι χρόνια, ενώ τα κέρδη θα ανέρχονταν σε αποδόσεις της τάξεως του 200 % !
Παρόμοιο προϊόν ήταν και το αμοιβαίο κεφάλαιο «Basket of water stocks» που επίσης διένειμε η Citibank το 2007 και είχε εκδότη τη Lehman. Το συγκεκριμένο προϊόν λήγει τον Ιούνιο του 2010 και επένδυε σε μετοχές εταιρειών ύδρευσης, με προστασία του αρχικού κεφαλαίου.
Ποιος έχει την ευθύνη σύμφωνα με την ΜIFID
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις επενδυτές έχουν προσφύγει στον τραπεζικό μεσολαβητή, ενώ μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας ελέγχουν τις οδηγίες της Mifid, προκειμένου να υποβάλλουν αγωγές εναντίον των τραπεζών, στη περίπτωση οριστικής απώλειας των χρημάτων.
Και βάσει των οδηγιών της Mifid, οι επενδυτικοί οργανισμοί πρέπει να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές όταν διαχειρίζονται χρήματα επενδυτών. Τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία ανέφερε στο protothema. gr, ότι , στην περίπτωση που οι επενδυτές υπογράφουν συμβάσεις με τις ελληνικές τράπεζες, τότε υπάρχει ευθύνη και για τον διανομέα των προϊόντων, την ελληνική τράπεζα.
Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι, εάν οι συμβάσεις υπογράφηκαν σε έγγραφα της Lehman, τότε η ευθύνη δεν ανήκει στις ελληνικές τράπεζες.
Τι απάντησε η Citibank
Σε ανακοίνωση της σχετικά με το ζήτημα, η Citibank είχε αναφέρει τα εξής :
« Η Citi διαθέτει στην αγορά ευρεία γκάμα επενδυτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων, τίτλους που εκδόθηκαν από συγκεκριμένες θυγατρικές της Lehman Brothers και ήταν εγγυημένοι από την Lehman Brothers Holdings Inc. Η Lehman Brothers Holdings Inc. βρίσκεται τώρα υπό καθεστώς πτώχευσης στις Η.Π.Α. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση παραμένει ρευστή. Βιώνουμε πρωτόγνωρα γεγονότα και μια πολύ δύσκολη εποχή για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Αναφορικά με αυτούς τους τίτλους, γνωρίζουμε ότι η Lehman δεν έχει καθορίσει τιμές για πρόωρη εξαγορά. Διεθνώς, η Citi συνεργάζεται με κυβερνήσεις, ελεγκτικές αρχές και άλλους φορείς με στόχο την εξομάλυνση του οικονομικού περιβάλλοντος. Έχουμε άμεσα ενημερώσει τους πελάτες μας που έχουν τέτοια προϊόντα για την τρέχουσα κατάσταση. Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την ανησυχία τους και βρισκόμαστε σ’ επαφή μαζί τους, ώστε να τους μεταφέρουμε τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: